woensdag 25 september 2019

Doop- en Dompeljurken in atelier Yvonne Struys

Afbeelding: Henny Wiltjer

Doop- en dompeljurken
Expositie van cursisten van beeldend kunstenaar Yvonne Struys

in Atelier Yvonne Struys
Hoofdstraat 45
9944 AB  Nieuwolda

Zaterdag / Zondag 28 en 29 september 2019
van 12.00 - 17.00 uur.

Jurken en jurkjes ziet u deze keer op onze tentoonstelling. Jurken, geschetst, getekend, geschilderd en afgedrukt. Het begon allemaal met twee antieke doopjurkjes die we van het Nieuwoldse Kinderwagenmuseum in bruikleen kregen.

De doop is een ritueel dat in veel religies voorkomt, ook in het christendom. De betekenis en uitvoering van de doop is aan variatie onderhevig. De eerste christenen werden als volwassene volledig in water ondergedompeld. Pas in de 12e eeuw kwam de kinderdoop in zwang, waarbij de pasgeborenen alleen met water werden besprenkeld. Middeleeuwse baby’s werden nog naakt ten doop gehouden. Vanaf de 17e eeuw droegen ze doopkleding, gekleurd of – bij de adel - zwart. In de 19e eeuw kwamen de witte doopjurken in de mode, steeds uitbundiger versierd en vaak gemaakt uit de trouwjurk van moeder.

Behalve doopjurken zijn op de expositie ook andere jurken te zien. Wat dacht u van de “natte jurk”, ge├»nspireerd op de 17e-eeuwse koninginnenjurk, die in 2016 uit een bij Texel gezonken VOC-schip werd opgediept?

Door wie? – Hannie Loor, Tineke Raap, Martine Rijnveld, Marrie Versluis, Henny Wiltjer
Waar? – Atelier Yvonne Struys, voormalige Samen op Weg kerk, Hoofdstraat 45, Nieuwolda
Wanneer? – Zaterdag en zondag 28 en 29 september 2019, 12.00 – 17.00 uur

Openingswoord – Zaterdag 28 september 13.00 uur door Paul Marius Borggreve, dichter en predikant

Toegift – Zondag 29 september 13.00 uur vertelt Mieneke van Noort, van het Kinderwagenmuseum, over haar collectie doopjurkjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten