dinsdag 8 juli 2014

Vrijdag 11 juli 2014 expositie Spreken van Sproken, Huizen en Boten in HornhuizenUITNODIGING

‘SPREKEN van SPROKEN, HUIZEN en BOTEN’
een expositie van PETRA VAN KALKER
opening:
Vrijdag 11 juli 2014 om 19:30 uur

in Galerie GEWAAGD
Dijksterweg 2
9978 TB Hornhuizen
0595 487071
www.galeriegewaagd.nl

met een dichtvoordracht door
Paul Marius Borggreve

U bent van harte welkom!________________________________________________________________________
Spreken van sproken, huizen en boten

Petra van Kalker studeerde af aan kunstacademie Minerva te Groningen in 1978 in de richting grafiek en tekenen. Daarna begon een kunstcarrière die zo divers is als haar werk en werkwijzen zijn. Haar werk ontwikkelde zich van tekeningen met groot gebaar tot verfijnde opgebouwde miniaturen die laag na laag een poëtische werkelijkheid verbeelden

Petra heeft niet één werkwijze. Alles wat haar voor handen komt, kan gebruikt worden: papier, hout, metaal, verf, lak, potlood, stempels, krassen, scheuren, collage. Een rode draad in al haar kunst is dat niets ontstaat uit een vast omlijnd idee. Het werk ontvouwt zich tijdens het doen. Laag na laag, wordt geplakt, verwijderd, gelakt, gekrast, weer verwijderd, opgebouwd, afgebroken tot opeens iets is ontstaan dat niet meer verwijst naar de dagelijkse werkelijkheid, maar naar een poëtische belevenis. Er is altijd wel een aanzet: dat kan een gedicht zijn, een woord, of een eenvoudige vorm die Petra vanuit de diepte tracht op te vissen.

In deze expositie komen drie thema’s terug: sprookjes, huizen en boten.
Sprookjes zijn rauwe verhalen die lijken te stammen uit een ontijdige tijd. De onderwerpen roeren diep in de menselijke ziel. De beelden die ze oproepen zijn in hun kern schilderachtig: daarom zijn sprookjes voor Petra een uitgangspunt van haar schilderijen, die door hun lagen steeds verder van het eenvoudige verhaal afraken en eigen wezen vormen.
Boten, zee en zeil zijn niet alleen eenvoudige woorden of zomervertier op het wad. Het zijn begrippen die ver doordringen in de ziel. De boot staat immers voor reizen, de overgang; de boot op zee is een beeld voor het ‘ik’, de mens op zoek in wereld en leven. Petra’s  boten zelf zijn afgeronde stevige, maar sierlijke stukken hout. De boten lijken te zweven. Hun mast is iel en hun zeil, dat wat hen aandrijft, gemaakt van teer gelakt papier, dat de zon doorlaat, kwetsbaar als de vleugels van een vlinder.
Huizen lijken het tegendeel te zijn van boten: ze staan vast op het land, zijn ankers in de wereld en het eindpunt van elke reis: thuis. Petra’s huizen zijn dan ook massief uit één blok hout, warm en beschermend. Een plaats waar je jezelf mag zijn. En toch hoe vast is een huis?

Paul Marius Borggreve is een dichter. Hij heeft speciaal bij deze expositie een gedicht geschreven, dat hij tijdens de opening zal voordragen. 
De expositie is te bezichtigen van 11 juli tot en met 17 augustus 2014, vrijdag tot en met zondag tussen 13 en 17 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten