vrijdag 25 januari 2019

VIS-u-ele POES-ie op 2 februari 2019 in het Grafisch Centrum te Groningen

Pieterke V. - Siliconenkit












VIS-u-ele POES-ie

Recente bijdragen aan de visuele poëzie uit 18 jaar KLADBLOK, een beeldpresentatie middels de toverlantaarn

in het Grafisch Centrum, Warmoesstraat 41, 9724 JJ  Groningen

Op zaterdag 2 februari 2019 aanvang 20:00 uur

Zaal open: 19:30 uur


entree: 1,50 EUR inclusief koffie / thee & een kaakje

Bijdragen van onder meer: Pieterke V., Henry Hes, Judit Bouman, Hans Lambrechts, Willemien Mensinga,  Hr Wimpe, Karel ter Voorde en internationale mail art.

Literair crossover tijdschrift KLADBLOK (verschijnend sinds 2001) heeft een traditie van beeldende poëzie opgebouwd: met nieuwe en oude technieken. In een nostalgische toverlantaarnvoorstelling worden 48 hoogtepunten getoond van visuele gedichten uit achttien jaargangen KLADBLOK. De locatie is het fraaie ambachtelijke Grafisch Centrum in de Warmoesstraat (Oosterpoort). De lanterniste deze avond is Carlien Jacoba Dubben, het spreekijzer is in handen van Paul Marius Borggreve.

De visuele poëzie ook wel concrete poëzie of figuurgedicht genoemd, is dichtkunst waarin vorm, typografie en inhoud een eenheid vormen. Het figuurgedicht met vele nevenvormen kent al een zeer oude traditie. In de twintigste eeuw werd het maken van visuele gedichten populair door eerst de typemachine en later de matrixprinter. In de huidige tijd van geavanceerde opmaakprogramma’s is er bijna niets onmogelijk in het samenspel van letter, vorm en inhoud. Dit blijkt wel uit de sprankelende bijdragen van kunstenaars uit de stad en verre omstreken zoals Hr Wimpe, Henry Hes en vele anderen.

Meer over KLADBLOK vindt U op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten